
2020 – nyt
Jouluihmisestä kriisiviestijäksi.
Scroll ↓
Etsiessäni viestintäalan töitä päädyin seurakunnan viestijäksi joulukalenterin jälkilämmössä, keskeneräisyyden teeman rohkaisemana. Etsin paikkaani tekijänä, sillä piirtokäden rasitusvamman vuoksi kuvittajan urani oli ohi, ja Aalto oli välivaihe.
Työskentelin viestijänä kirkkoherra Ulla Kososen suorassa alaisuudessa Oulunkylän seurakunnassa 2020–2021. Siirryin Malmin seurakunnan kolmen hengen viestintätiimiin viestinnän asiantuntijaksi 2021, jossa työskentelen tällä hetkellä.
OULUNKYLÄN SEURAKUNTA
OULUNKYLÄN SEURAKUNTA
Sain koulutuksen nettisivujen (Stato) käyttöön aamupäivällä, iltapäivällä julkaisin ensimmäisen koronauutisen. 12.3.2020 ei unohdu koskaan!
Ensimmäisen koronakevään aprilli:
Mikael Agricolan muistiinpanoista on löydetty hämmästyttävän ajankohtainen, ennen julkaisematon ohje kirkonmenoihin:
”Käywös cansa Coronan aicaan
Netissä ia Wercossa, ei Kircossa!
Se on turwaxi iocaisen.”
#turwaxiiocaisen
Kirkkorakennukset ovat aktiiviseurakuntalaisille tärkeitä. Koska koronapandemia oli juuri alkanut, eikä sen päättymistä ollut näköpiirissä, lähdin luomaan Oulunkylän seurakunnan visuaalista viestintää kirkkorakennuksien ja niiden värimaailman kautta. Näin kirkkorakennukset olivat luontevasti osa visuaalista viestintää myös sulkujen aikaan.
Kuvitukset: Maria Sann.
Pääsiäinen 2020 tuli työpöydälleni hyvin pian työssä aloittamiseni jälkeen, joten improvisoin nopeasti nojaamalla kuva-arkistooni.
Joulunkylä, ah!
Idean nappasin käyttöön luvan kanssa diakoniltamme, joka ideoi Joulunkylä-aiheisia henkilöstön pikkujouluja. Tämä idea oli aivan liian hyvä jäädäkseen pelkkään työyhteisökäyttöön. Ilmeen suunnittelussa tasapainoilu Seurakuntayhtymän jouluvisujen ja kesällä tilattujen kirkkokuvien kanssa toimi yllättävän hyvin. Tätä työtä on helpottanut määrittämäni värikartasto, joka on vahvasti istutettu yhteen seurakuntayhtymän väreihin.
Vaikka korona pisti asioita moneen kertaan uusiksi, tätä kokonaisuutta oli hauska tehdä, erityisesti Joulunkylän Uutisia somekanavien stooreihin.
Joulukalenterin kuvitus: Fiia-Lotta Jansson Design. Kirkkokuvitukset: Maria Sann. Joulunkylän seurakunnan jouluesite: Jani Käsmä
MALMIN SEURAKUNTA
MALMIN SEURAKUNTA
Malmin seurakunta on Suomen kolmanneksi suurin seurakunta, jossa viestintää tehdään kolmen hengen tiimissä. Tämän ammattimaisen työtavan halusin nähdä ja kokea!
Malmille siirryttyäni Kirkon yhteiskuntapäivien visuaalinen ilme oli ensimmäisiä projekteja. Virtuaalisilla päivillä (Hopin-alusta) tarkasteltiin osallisuutta ja osattomuutta eri kulmista Malmin Varustamolta käsin syyskuussa 2021.
Somekonsepteja
Malmin ääni / diakonia / Canva
Kirkon yhteiskuntapäivien visuaalisuudesta pidettiin, joten siitä muokattiin pienin muutoksin diakonian tiimille oman IG-tilin visut. Canvaan tehty aineisto toimii nyt diakonian tiimin itsenäisen sisällöntuotannon pohjana. Käyttöönotto alkoi koulutuksella, lisäksi sisällön tekemiseen on ohjeistus pdf-muodossa ja tarvittaessa tukea pulmatilanteisiin joko livenä tai Teamsin kautta.
Somepohjat / viestintätiimi / Canva
Katso ihmistä -somekonsepti viestintätiimin käyttöön, viikoittain yksi seurakuntalainen esittelyssä. Ensimmäisessä kuvassa henkilö voimanlähteensä kanssa samassa kuvassa, toisessa nosto hänen lyhyestä haastattelutekstistään. Neljän eri värin kierrätys tuo riittävää vaihtelua sarjaan muun somesisällön rinnalla.
Chattidraama / Pääsiäisen silminnäkijät
Kuvitusmenneisyyteni vuoksi visuaaliset tarinankerronnan muodot kiinnostavat minua kovasti. Kun kuulin pastori Sofia Tuomenvirran haaveilevan raamatun tapahtumien kerronnasta eläinten näkökulmasta käsin, ehdotin muodoksi chattidraamaa.
Pääsiäisen silminnäkijät toteutettiin Sofian kanssa kahdestaan: Sofia kirjoitti käsikirjoituksen, jota kommentoin ja editoin enemmän somen ja puhekielen suuntaan. Kun löysimme sopivan kerrontamuodon ja puhetavan, tuotanto oli suhteellisen nopea. Introt, outrot ja muut kuvat valmistin Canvassa, chattien animoinnit ChatTales -sovelluksella ja loput editoinnit InShotilla.
Pyhät ovat somen ajastuksien suhteen haasteellisia, jos aikoo itse olla vapailla, ja tämä vaikuttaa vielä yllättävän paljon somesisältöjen muotoon. Päädyin tekemään videot pelkästään someneliöinä (max. 1 min.), koska reelsien tai pidempien stoorien ajastus ei ollut tuolloin vielä mahdollista.
Chattidraama / Jouluilon jakajat
Joulun chattidraaman tuotantoaikataulu tiukka joulun muun viestinnän takia, joten tuotantoapuun otettiin seurakuntanuori. Hän valmisti chattiosuudet, android-puhelimen vuoksi käytössä oli TextingStory. Nyt videot tehtiin keloiksi (reels), vaikka niiden ajastaminen ei vielä ollut mahdollista, niiden julkaisu oli nopeaa, koska julkaisut oli mahdollista tehdä luonnoksiksi.
Pyhäinpäivä
Yhtä haastavaa ja herkullista visuaalisen viestinnän kokonaisuutta on vaikea keksiä, kun teemoina ovat kuolema, uskonto ja yhtenä osuutena on ulkotapahtuma marraskuussa.
Päätavoite oli pyhäinpäivän vahvistaminen ja monimuotoisuuden korostaminen – pyhää voi viettää monin eri tavoin ja erilaisissa elämäntilanteissa. Pyhäinpäivässä ovat läsnä menneen ja tulevan pitkä aikajana, nuoret ja vanhat, surun lisäksi myös haaveet ja valo. Nuorten valotaideprojekti täysin uutena elementtinä. Myös kynttiläkirkot tuotiin vahvemmin valon kokonaisuuteen mukaan.
Visuaalisella uudistuksella tapahtuman kohderyhmää laajennettiin aiemmasta lapsiperheiden tapahtumasta kaikkien pyhäksi. Kuvitus ja typografian tyylivalinta kohdistettiin erityisesti nuoria aikuisia puhuttelevaksi.
Pyhäinpäivän viestintäkokonaisuus: Kirkko ja kaupunki -lehden välissä postitettu julisteliite, kynttiläkirkkojen postitettavat kutsut edesmenneiden omaisille, uutisartikkelit ja tapahtumat nettisivuille, tiedote, HS Menokone. Tapahtuman infotaulut, opasteet ja kadunvarsimainokset. Some: FB-tapahtumat (Pyhäinpäivä Malmin hautausmaalla & Haaveita – nuorten valotaidenäyttely), julkaisut, stoorit & kelat, markkinoinnit.
Kirkko ja kaupunki -lehden välissä postitetun julisteen kääntöpuoli, karttataitto.
Esimerkkejä somekuvien ja kuvituksen yhdistelmistä. Pyhäinpäivä on kuin ohut verho tämän ja tuonpuoleisen välissä, joten kuvitus tuo pyhän kerroksen tapahtumakuvien arkisuuden päälle.
Yhteisvastuu X Malmi Vice
Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan nuoria maailmalla ja Suomessa. Malmin seurakunta pyysi mukaan Koillis-Helsingin oman artistin Malmi Vicen alias Valari Tynkkysen, ja mallisto saikin komean alun myynnissä. Valitettavasti malliston tuotteiden toimittaja Reddyshop ajautui pahoihin toimitusvaikeuksiin pian lanseerauksen jälkeen ja myöhemmin konkurssiin.
Malmi Vicen printeillä Yhteisvastuun hyväksi
Mitä opin?
Kaikki se mitä olen oppinut mainonnan suunnittelusta, opettamisesta, järjestötoiminnasta ja journalistisesta kuvittamisesta, on tullut käyttöön viestinnän asiantuntijana. Kriisiviestintä on ollut suurin oppimisen paikka, aloitinhan työt käsi kädessä koronan kanssa. Ensimmäiseen seurakuntajouluun ajoittui Koskelan murha ja tiukat koronarajoitukset, joten ammatillinen prässi ei olisi voinut olla kovempi. Sen jälkeen onkin hienoa todeta, että kriisiviestintä on minulle rakas viestinnän osa-alue.
This too shall pass.